Βραβεύοντας τον μεγάλο Δάσκαλο του πολιτισμού


                                 

  Η  χθεσινή βραδιά ήταν αφιερωμένη σ έναν αφανή και ήπιων τόνων Δάσκαλο του θεάτρου. Τον έναν και μοναδικό Αγαμέμνωνα Χαρίτων.

Οδοντίατρος στο επάγγελμα αλλά με προσφορά πάνω από 40 χρόνια στο ερασιτεχνικό θέατρο, εδώ στο Λουτράκι.

Η στρατιωτική του θητεία εδώ στη Σχολή Μηχανικού και η παρότρυνση του συμπολίτη μας Βαγγέλη Μαρίνη, που εργαζόταν στην Σχολή Μηχανικού, να ανοίξει εδώ οδοντιατρείο, υπήρξε η αφορμή να γίνει η δεύτερη πατρίδα του, ο τόπος μας.

Ξεκινώντας ασκώντας το επάγγελμά του οδοντογιατρού δεν άργησε να βρει και άλλους ανθρώπους με μεράκι στο θέατρο  και να φτιάξουν το πρώτο θεατρικό σχήμα. Το επάγγελμα του, τον ανάγκαζε σχεδόν κάθε εβδομάδα να βρίσκεται Αθήνα τουλάχιστον μια φορά. Σε κάθε επίσκεψη του, περνούσε και από κάποιο θέατρο και έβλεπε τα έργα της σεζόν. Απέκτησε έτσι μεγάλη εμπειρία τόσο σε έργα όσο και σε απόδοση των έργων από σπουδαίους ηθοποιούς.

Μια γενναία χειρονομία του αείμνηστου Μιλτιάδη Τσαμαλή και πολύ κόπο και ιδρώτα από μέρος του ιδίου αλλά και άλλων συμπολιτών, μετέτρεψε το υπόγειο που του παρεχώρησε ο αείμνηστος Τσαμαλή σε κυψέλη πνεύματος. Κάνοντας μάλιστα τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Γιωτάκη να πει το περίφημο  ¨Αυτό το υπόγειο είναι το απόγειο του πολιτισμού¨.

Τα έργα που ανέβαζε ήταν διαλεγμένα ένα και ένα. Σπουδαίων συγγραφέων και έργα που έχουν χαρακτηριστεί κλασσικά. Ήταν και είναι στην φιλοσοφία του, βγαίνοντας ο θεατής από το υπόγειο να έχει να πει δυο κουβέντες για το έργο. Να μη φύγει χωρίς να εισπράξει ένα νόημα, ένα μήνυμα. Να προβληματιστεί.

Με την παραχώρηση του χώρου ονομάστηκε και το θεατρικό σχήμα σε θεατρική λέσχη φίλων θεάτρου ¨Έκφραση¨ ‘όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Αυτόν τον Άνθρωπο-Δάσκαλο είχαν την έμπνευση να βραβεύσουν η θεατρική ομάδα Περαχώρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας, για τα 40 και πλέον χρόνια που διδάσκει και δίνει απλόχερα πολιτισμό …στο Λουτράκι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου Περαχώρας με παρόντες τους γνωστούς ¨ύποπτους¨ στα πολιτιστικά του τόπου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής με πρώτη και καλύτερη την πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Αγίων Θεοδώρων κ. Δήμητρα Σταμούλη μετά των υπολοίπων κυριών και του μοναδικού άνδρα που μετέχει στις δραστηριότητές του συλλόγου. Επ ευκαιρία να τους ευχαριστήσω για την φιλοξενία που μας παρέχουν κάθε καλοκαίρι όπου τους παρουσιάζουμε τα έργα μας με την θεατρική ομάδα ¨Ανέμη¨. Το σωματείο Λόγου και Τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ και τους θεατρόφιλους που παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τον μεγάλο Δάσκαλο.

Ήταν όντως μια συγκινητική στιγμή και εμπειρία για τον Δάσκαλο που όπως ομολόγησε τον έκανε να έχει τρακ. Καλό σημάδι γιατί δείχνει πως το μέλλον του ανήκει!!!

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς όλους και ιδιαίτερα στον Γιάννη Αικατερίνη, την Αθανασία, την Μίνα και όλους τους συντελεστές της μεγάλης βραδιάς για τον Δάσκαλο!   


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη μου δίνεις ψάρια…

Ο Κιμ της καρδιάς μας!

Στη ν¨δημοκρατία¨ δεν υπάρχουν αδιέξοδα...