Ο Τάκης θυμάται



 Πάντα προσπαθώ να συλλέξω κομμάτια από την Ιστορία του τόπου μας. Έχουν μια ευχάριστη γεύση και έκπληξη που μοιάζουν κάτι σαν τις διηγήσεις των παππούδων μας που αμυδρά μας έρχονται  σαν ξεθωριασμένα όνειρα.

Θα αναφερθώ σε αθλητικό γεγονός που έλαβε χώρα στον τόπο μας στο μακρινό 1968. Ο υπαίτιος και αφηγητής του γεγονότος δεν είναι άλλος από τον παλαίμαχο διαιτητή Δημήτρη Γέρου [Λίτσης επί το καλλιτεχνικό]. Είναι ο διαιτητής στην φωτογραφία που μου έδωσε και πλαισιώνεται από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Λουτρακίου Κώστα Λάμπρου και Βασίλη Θυμή[Κοτσιμή]. Με τη μόνη διαφορά πως στον συγκεκριμένο αγώνα δεν έπαιξαν από την αρχή στην ίδια ομάδα. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Κώστας Λάμπρου υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό. Τότε, στην εποχή της 7 ετίας το ποδόσφαιρο ήταν το αγαπημένο άθλημα των κρατούντων, το οποίο είχε και την τιμητική του στην τηλεόραση. Τα σώματα του στρατού είχαν ομάδες που έπαιζαν στην επαρχία και όχι μόνο με διάφορες ομάδες. Κανόνισαν λοιπόν αγώνα του τοπικού Ολυμπιακού με το Βασιλικό [τότε] Ναυτικό. Συμφωνήθηκε από την αρχή πως ο ναύτης Κώστας Λάμπρου θα παίξει το πρώτο ημίχρονο με το Ναυτικό και στο δεύτερο με την ομάδα του, τον Ολυμπιακό.

Δήμαρχος τότε ήταν ο Αλκιβιάδης Γκιώνης και αφού ήλθε σε συνεννόηση με τους αξιωματικούς υπέδειξε τον Τάκη Γέρου να διαιτητεύσει τον αγώνα αφιλοκερδώς μιας και ήταν από τους ικανούς διαιτητές. Έτσι θα γλίτωναν την  αμοιβή που θα έπρεπε να έδιναν σε κάποιον ξένο διαιτητή. Να σημειωθεί ότι η ομάδα του Βασιλικού Ναυτικού είχε παίκτες που έπαιζαν σε μεγάλες ομάδες.

Ξεκινά το παιγνίδι βάζει γκολ ο Ολυμπιακός αλλά ισοφαρίστηκε μετά. Ο συχωρεμένος Σούλης Γέρου [Μαλαγάνας] είχε αντίπαλο ένα σπουδαίο παίκτη τον Γιάννη Χαρτοφύλακα [Αίαντα- Αργοναύτη]. Αυτή την μέρα ήταν απροσπέλαστος, πράγμα που εκνεύρισε τον Χαρτοφύλακα και σε μια φάση τον χτυπά εσκεμμένα. Αμέσως ο Τάκης του δείχνει κόκκινη κάρτα. Έπεσαν επάνω του οι αξιωματικοί, οι παίκτες, για να πάρει πίσω την απόφαση. Ο Τάκης ανένδοτος. Γυρίζουν στον Δήμαρχο και του λένε οι αξιωματικοί.

-Αυτός είναι ο καλός διαιτητής που μας έλεγες;

-Ρε Τάκη! Άστον!Μη τον βγάζεις! Δεν βλέπεις τι γίνεται; Του λέει ο Δήμαρχος.

-Αν θα μείνει αυτός! Θα φύγω εγώ. Δεν τον είδες χτύπησε τον Σούλη! Του λέει.

Τελικά βγήκε ο παίκτης έξω.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Λάμπρου έπαιξε με την ομάδα του Ολυμπιακού και ήταν ο παίκτης που έβαλε το δεύτερο γκολ στην ομάδα του Ναυτικού.

Κέρδισε τελικά ο Ολυμπιακός 2-1.

Στο τέλος στα αποδυτήρια οι παίκτες του Ναυτικού έκλαιγαν γιατί έχασαν 15 μέρες τιμητική άδεια.

-Κύριε Γέρου γιατί μας το κάνατε αυτό; Χάσαμε 15 μέρες άδεια και τώρα που χάσαμε δεν θα την πάρουμε. Παραπονέθηκαν.

-Ρε παιδιά δεν είπατε τίποτα από την αρχή! Που να ήξερα εγώ ότι θα χάνατε την άδεια;

Δεν είπαν τίποτα γιατί είχαν σίγουρη τη νίκη αλλά δεν γνώριζαν πως η μπάλα δεν έχει μπέσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη μου δίνεις ψάρια…

Ο Κιμ της καρδιάς μας!

Στη ν¨δημοκρατία¨ δεν υπάρχουν αδιέξοδα...