χαιρέτα το ιαματικό που χάνεται...


              Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο έσκασε σαν βόμβα η είδηση πως το υπουργείο τουρισμού σχεδιάζει, με νόμο που έχει καταρτιστεί μάλιστα για την εκμετάλλευση των απανταχού στην Ελλάδα ιαματικών πηγών από ιδιωτικά συμφέροντα, με την μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρίες.

Όλοι μας, πιστεύω, είμαστε με την εντύπωση πως ζούμε σε μια ¨δημοκρατική¨ χώρα. Είναι εύκολο σε ένα κοινό νου να ονομάσει τούτο το μοντέλο διακυβέρνησης; Μια τέτοια κίνηση- ιδέα  δεν μπορούσε να την συλλάβει ούτε ο Περίανδρος της Κορίνθου.

 Έχοντας δημοτικές εγκαταστάσεις εκατομμυρίων, που τις χρωστάμε ακόμα, θα τις παραχωρήσουμε σε ιδιώτες για να τις εκμεταλλευτούν-λεηλατήσουν στο όνομα και το όραμα κάποιου νοσηρού μυαλού.

Θα παραχωρηθούν δε και ότι ιαματικές εγκαταστάσεις υπάρχουν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

Βατικανό, αν όχι Νιγηρία, θα γίνουμε.

Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν μας ζητηθεί να εγκαταλείψουμε και τα σπίτια μας.    Σχετικό και αυτό με τα σπίτια, γιατί από ότι ξέρουμε πληρώνουμε κάθε χρόνο ΕΝΦΙΑ, κάτι σαν ενοίκιο, οπότε να το αναμένουμε.

Παλιά λέγανε.

Αν έρθουν οι κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια, ακόμα και τα γαϊδούρια!

Για ετούτους τους δημοκράτες κουβέντα. Μάλλον, κακά κόμματα-παρέες δεν υπάρχουν αλλά κακοί άνθρωποι-παρέες. Λογικό είναι αφού η εκάστοτε παρέα που κυβερνά [εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο] έχει πολλά στόματα να θρέψει. Έτσι λοιπόν κάθε βράδυ πριν πέσουν οι ¨άριστοι¨ για ύπνο σκέφτονται πως θα βολέψουν τα ¨παιδιά¨ τους που μόχθησαν αλλά δεν δικαιώθηκαν με μια θέση. Οπότε να μη μας ξενίζουν τέτοιες αυταρχικές αποφάσεις.

Δυστυχώς όμως μια τέτοια παραχώρηση θα ανοίξει την όρεξη για περεταίρω αρπαγές. Θα πρέπει να ψάξουμε τι άλλο θα χάσουμε!

Τι άλλο τους γυάλισε το μάτι!

Θυμάμαι τέλη ΄60 ήρθε ο Παττακός και μίλησε στο ξενοδοχείο Σεμίραμις. Εκεί που είναι το παλιό δημαρχείο. Ο δρόμος είχε πλημμυρίσει από κόσμο. Είχα πάει και εγώ. Γυρίζω κάποια στιγμή να δω δίπλα μου  ποιος ήταν. Αν ήταν κανένας γνωστός. Όλοι τους ήταν παιδιά και κουρεμένα. Στρατιώτες από το μηχανικό με πολιτικά. Ένιωσα άβολα. Σε κάποια στιγμή ανέφερε πως πρέπει να δώσουμε το νερό και στην Κόρινθο που τότε ταλανιζόταν από την έλλειψη. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις αλλά γρήγορα συνετίστηκαν.

Η τοπική κοινωνία ήταν σε αναβρασμό και το μόνο που μονοπωλούσε στις συζητήσεις ήταν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Υπήρξαν κινητοποιήσεις και αγώνες σε μια δύσκολη εποχή και τελικά το ¨θείο δώρον¨ δεν εδωρήθη στην Κόρινθο.

Πριν λίγα χρόνια στη τελετή-γιορτή που έγινε για την παραχώρηση στο δήμο από τον ΕΟΤ οι πηγές, αυτό το αριστούργημα δίπλα στους καταρράχτες είχα την τύχη να συνομιλήσω με τον τότε δήμαρχο συχωρεμένο Αλέκο Οικονόμου. Δεν του είχε επιτραπεί να καθίσει στη δεύτερη σειρά διότι δεν ήταν επίσημος. Γεμάτος πίκρα μου είπε.

Τους είπα ότι ήμουν πρώην δήμαρχος και δεν με άφησαν. Ξέρεις το νερό στην Κόρινθο εγώ χτύπησα το χέρι και είπα δεν το δίνουμε, σε μια τέτοια κατάσταση. Το γυμνάσιο εγώ έκανα τις ενέργειες και έγινε!

Μη στεναχωριέσαι κυρ Αλέκο! Αυτός που σε έδιωξε δεν έχει καμιά σχέση με το Λουτράκι. Είναι ξένος. Που να ξέρει την Ιστορία του τόπου μας.

Και βάλαν ένα ξένο; Χάθηκαν οι Λουτρακιώτες;

Μη τα ψάχνεις! Γι΄ αυτό πάμε κατά διαόλου.

Τι θέλω να πω!

Ένας Δήμαρχος που είχε τοποθετηθεί χωρίς τη λαϊκή ψήφο, χτύπησε το χέρι στα αφεντικά του όταν επρόκειτο για το κοινωνικό συμφέρον.

Σήμερα! με λαοπρόβλητο δήμαρχο θα χάσουμε την προίκα μας.

Ξέρετε γιατί;

Ποιος θα του συμπαρασταθεί όταν ξέρει πως διαχειρίστηκε και εξακολουθεί να διαχειρίζεται το Spa αλλά και τις δίδυμες πηγές;

Όταν δεν έκανε το παραμικρό για να εκμεταλλευτεί το ιαματικό νερό. Να το δώσει στα νοικοκυριά για δευτερεύουσες ανάγκες, στα ξενοδοχεία όπως παλιά. Μόνος του και με το παρεάκι θα παλέψει. Αν παλέψει.

Χαιρέτα το ιαματικό που χάνεται!         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη μου δίνεις ψάρια…

Ο Κιμ της καρδιάς μας!

Στη ν¨δημοκρατία¨ δεν υπάρχουν αδιέξοδα...