Ο ΜΑΧΑΛΑΣ ΜΑΣ


                

                                Ο  ΜΑΧΑΛΑΣ  ΜΑΣ
   Θα ξανά ασχοληθώ με την πύλη της Πελοποννήσου, τη διώρυγα, που έχει επικρατήσει με το όνομα Ισθμός της Κορίνθου. Είναι το πλέον προσφιλές σημείο επίσκεψης των τουριστών. Είναι αδιανόητο στους αμέτρητους τουρίστες που κατακλύζουν την Ελλάδα να μην σταθούν έστω για λίγο και να φωτογραφηθούν επάνω σ΄ αυτήν, πηγαίνοντας προς τους παγκόσμιους προορισμούς. Επίδαυρο, Ναύπλιο, Αρχαία Κόρινθο, Αρχαία Νεμέα και όχι μόνο. Αυτός ο τόπος διοικητικά ανήκει στο δήμο μας! Είναι  παιδί μας και σαν παιδί μας πρέπει να το φροντίσουμε! Να   το καλλωπίσουμε! Να  του δώσουμε την αίγλη για να είναι άξιο θαυμασμού στους επισκέπτες, ενώ παράλληλα με την παρουσία του να έχει λόγο και να προβάλλει με υπερηφάνεια την καταγωγή του. Αυτός ο τόπος, το συγκεκριμένο σημείο, μπορεί να σώσει ολόκληρη τη τοπική, παραγωγική οικονομία και κοινωνία. Μπορεί να μου κάποιος, αν ποτέ σκέφτηκε ΚΑΝΕΙΣ να ονειρευτεί αυτόν το τόπο διαφορετικό απ΄ ότι είναι σήμερα;
Αδέρφια ξεχάσαμε να ονειρευόμαστε! Κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου όχι χρόνια αλλά αιώνες τώρα. Παραθέτω δυο φωτογραφίες, δεν χρειάζονται περισσότερες της σημερινής εικόνας της διώρυγας. Παράγκες που συναντά κανείς σε ασιατικές χώρες υποδέχονται τους τουρίστες και τους κάνουν να αναρωτιούνται τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς με τον Διογένη, Περίανδρο, Λύσιππο, Λεωνίδα και τόσες άλλες μορφές που χάραξαν με ανεξίτηλα γράμματα τα ονόματά τους στην παγκόσμια ιστορία. Πως θέλουμε να μας παίρνουν στα σοβαρά οι ξένοι σε οποιαδήποτε φάση της κοινωνικής μας ζωής και διεκδίκησης. Βλέπετε με τι ευκολία χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας, της κληρονομιάς μας, της ταυτότητας, της κουλτούρας αλλά και της Ιστορίας μας. Το σπουδαιότερο δε, έχουμε πλήρη άγνοια της αξίας των εκάστοτε απωλειών. Θα έρθουμε στην αρχαία μορφή της Ελλάδας. Στις πόλεις, κράτη για τον εύκολο αφανισμό μας. Μένουμε όλο και λιγότεροι και αντί να αφυπνιστούμε και να κοιτάξουμε τι μπορούμε να περισώσουμε και με αναγέννηση μυαλού και ενεργειών, να φανούμε αντάξιοι των προγόνων, με περισσή  απάθεια μετράμε τα αστέρια.
Πέρα από την όψη μαχαλά που δείχνει η σημερινή εικόνα της διώρυγας τα πάντα δρουν ανεξέλεγκτα. Προσπερνώντας τους επαίτες, μιας και έχω ξαναγράψει γι΄ αυτούς.  
Υπάρχει κάποιος που να μη γνωρίζει πως μια μικροεπιχείρηση εκεί ποτέ δεν δίνει σωστά ρέστα; Όχι μόνο σε Έλληνες πόσο μάλλον σε τουρίστες! Αν δεν το γνωρίζετε, δεν είστε άξιοι της θέσεως που κατέχετε [όποιοι και αν είστε].

                      Για όσους δεν γνωρίζουν.Δεξιά του παραπήγματος λειτουργούν υπαίθριες τουαλέτες.

Λέω στη κόρη μου!
- Πρόσεξε στα ρέστα!
-Έλα ρε μπαμπά! Αμέσως στο πονηρό το μυαλό σου!
Έρχεται χωρίς να δει τα ρέστα. Ξεκινάμε και φεύγουμε.
-Τα μέτρησες; Της λέω.
-Ωχ! Μπαμπά έχεις δίκιο με έκλεψε!
Γυρίσαμε πίσω και δικαιολογήθηκε πως έκανε λάθος. Ούτε καν να πει πως, που ξέρω εγώ μπορεί να σου έπεσαν. Κακόμοιροι τουρίστες μένετε απροστάτευτοι στον κάθε είδους απατεώνα…
Τώρα με το κτηματολόγιο μια είναι η λύση. Απαλλοτρίωση όλων των παραγκών μείον του πρόστιμου που πρέπει να μπει σε όλες τις παράγκες για ρύπανση φυσικού κάλλους και μνημείων. Σε συνεργασία [λέξη άγνωστη] με τα αρμόδια υπουργεία για την ανέγερση χώρων πάντα σε κορινθιακού ρυθμού οικοδομήματα και να στεγαστούν τα πάντα. Να μπαίνει ο τουρίστας και να ντρέπεται να πατήσει αυτά τα άγια χώματα. Να μη γίνεται έρμαιο στον κάθε τυχοδιώκτη και να μπορεί να γνωρίσει την γη μας τα αγαθά της αλλά και να δει μια αρχαία Ελλάδα σε μικρογραφία. Καληνύχτα.
       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη μου δίνεις ψάρια…

Ο Κιμ της καρδιάς μας!

Στη ν¨δημοκρατία¨ δεν υπάρχουν αδιέξοδα...