Σπάρταθλο 2019



    Μία  από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, χωρίς βέβαια να δίνεται η ανάλογη προσοχή, βαρύτητα και εκμετάλλευσή του.
Ένας επίπονος αγώνας 246 χιλιομέτρων που για να συμμετάσχει κάποιος αθλητής πρέπει να έχει τουλάχιστον συμμετοχή σε ένα αντίστοιχο αγώνα μεγάλων αποστάσεων και με ανάλογες επιδόσεις. Αυστηρός είναι και ο αριθμός των συμμετοχών ανά χώρα που η Ελλάδα φυσικά έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών 60 και έπεται η Ιαπωνία με 50. Φαντάζομαι πως είναι γνωστό πως ο αγώνας τελείται για να αποδοθεί φόρος τιμής στον ημεροδρόμο Αθηναίο Φειδιππίδη που κατά τον Ηρόδοτο έκανε τη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη σε δυο μέρες προκειμένου να ζητήσει βοήθεια και ενίσχυση από τους Σπαρτιάτες κατά των Περσών στην μάχη που ακολούθησε του Μαραθώνα. 
Ένας Άγγλος αεροπόρος λάτρης της Αρχαίας Ιστορίας το 1982 ήρθε με μια παρέα του και έκανε την διαδρομή και βεβαιώθηκε πως είναι όντως δυνατόν και πραγματικό αυτό που έγραψε ο Ηρόδοτος.
Έκτοτε τελείται το μήνα Σεπτέμβρη αυτός ο επίπονος αγώνας με συμμετοχή βέβαια και γυναικών.
Είναι ένα μεγάλο τόλμημα γιατί πρώτα πρέπει να προπονήσεις το πνεύμα και μετά το σώμα. Σε μια διαδρομή που οι  τραχείς ανηφόρες με τη συνδρομή του καυτού Ελληνικού ήλιου κάνει τον αγώνα να φαντάζει Γολγοθάς. Η απόσταση είναι μεγάλη και αυτό δεν το εκμεταλλευόμαστε ανάλογα και ούτε έχουμε δώσει τη δέουσα προσοχή σαν τοπικές κοινωνίες να αποκομίσουμε οφέλη από αυτή τη διοργάνωση που γίνεται στην γειτονιά μας.
Είναι ντροπή να μην υπάρχει κόσμος να χειροκροτήσει αυτούς τους υπεραθλητές σ΄ αυτή την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν. Από ότι ξέρω και έχω ζήσει στους Αγίους Θεοδώρους με πρωτοβουλία των δασκάλων τα παιδάκια - μαθητές παρατεταγμένα χειροκροτούν τους αθλητές και αποκομίζουν εμπειρίες ζωής.

Μπράβο στην κυρία Θεώνη και τους υπόλοιπους δασκάλους! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη μου δίνεις ψάρια…

Ο Κιμ της καρδιάς μας!

Στη ν¨δημοκρατία¨ δεν υπάρχουν αδιέξοδα...