ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ


 Στο βάθος διακρίνονται οι προτζέκτορες.
                               ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ
   Μια εκπληκτική παράσταση στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου χθες περίπου 11 με 12 χιλιάδες θεατές είχαν την τύχη και απόλαυσαν την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους τύραννος». Ήταν ένα γεμάτο 2ωρο που καθήλωσε πραγματικά τους θεατές στις θέσεις τους και με δίψα ρουφούσαν τα λόγια των πρωταγωνιστών, τα οποία έβγαιναν ταυτόχρονα στα ελληνικά αλλά και αγγλικά σε προτζέκτορες  που ήταν τοποθετημένοι δεξιά και αριστερά του θεάτρου στα διαζώματα, κάνοντας έτσι κατανοητό το έργο και στον πιο μακρινό θεατή αλλά και στους αμέτρητους τουρίστες που το παρακολούθησαν.
Εκτός από σπουδαίος ηθοποιός ο Μαρκουλάκης απέδειξε πως είναι και έξοχος σκηνοθέτης. Πάρα πολύ καλή η σκηνοθεσία του, ευρηματική αλλά και έξυπνη.
 Όσο για τον πρωταγωνιστή Λιγνάδη, φοβερός. Η κορύφωσή του στον οδυρμό που ξύπνησε μνήμες από ανάλογες καταστάσεις στη ζωή, εμάς των… αρκετά μεγάλων!
Γενικά ήταν ένα σύνολο συμμετεχόντων που απέδωσαν άριστα ο καθείς στο ρόλο του. Για του λόγου το αληθές ακούστε τι συνέβη σ΄ ένα μέλος του χορού, που δείχνει το μέγεθος της υπευθυνότητας αλλά και της αφοσίωσης στο έργο.

Άτυχη στιγμή από όπου είναι και η φωτογραφία. Ένα άτομο με ειδικές δεξιότητες που παρακολουθούσε με το αμαξίδιό του την παράσταση κοντά στη σκηνή δεν το πρόσεξε ένα μέλος του χορού που κρατούσε ευρηματικά κάτω στο έδαφος τεντωμένο το σχοινί απ΄ όπου θα κρατιόταν ο τυφλός μάντης Τειρεσίας, προκειμένου να έχει διάλογο με τον Οιδίποδα και όταν απότομα σηκώθηκε για να τρέξει περιμετρικά της σκηνής για να έρθει το σχοινί στο ύψος του χεριού του Τειρεσία δεν το πρόσεξε σκόνταψε πάνω του, χάλασε το τάμπλετ του αμαξιδίου και αυτός στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος. Αμέσως  η ασφάλεια του φεστιβάλ απομάκρυνε το άτομο με το αμαξίδιο και προς στιγμή προκλήθηκε αμηχανία. Σαν έμπειρος ηθοποιός ο Λιγνάδης με μια ατάκα εκτός προγράμματος έδωσε συνέχεια εισπράττοντας  και το χειροκρότημα του κοινού.
Όποιος έχει τη δυνατότητα ας πάει να το παρακολουθήσει. Αξίζει τον κόπο. Μακάρι τέτοιες αξιόλογες παραστάσεις να ανεβαίνουν συχνότερα.     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη μου δίνεις ψάρια…

Ο Κιμ της καρδιάς μας!

Στη ν¨δημοκρατία¨ δεν υπάρχουν αδιέξοδα...