ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


                     
                  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  Μια πονεμένη ιστορία για τον τόπο μας είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός. Ένα κομμάτι της βαριάς βιομηχανίας μας που δεν είναι άλλο από τον τουρισμό και μας αφορά άμεσα αφού διαθέτουμε ήδη την μονή του Αγίου Παταπίου με το σκήνωμα του Αγίου που φυλάσσεται εντός του σπηλαίου και είναι πόλος έλξης των πιστών ανά τον κόσμο. Γιατί δεν το περιορίζω εντός των συνόρων θα σας το πω αμέσως.
Καθόμουν απέναντι από το Spa και με πλησιάζει ένας νεαρός Ρώσος και σε άπταιστα ελληνικά κάτι με ρώτησε. Πιάσαμε κουβέντα [δεν θέλησε να μου πει που έμαθε τόσο καλά ελληνικά] και μου είπε πως του αρέσει να επισκέπτεται ελληνικές εκκλησίες. Του συνέστησα να πάει στον Άγιο Πατάπιο. Γέλασε και μου είπε έχω πάει αρκετές φορές.
Εεε τότε στο Άγιον Όρος! Αξίζει να πας, του λέω.
Και εκεί έχω πάει, μου αποκρίθηκε. Τελικά είχε επισκεφθεί όλους τους θρησκευτικούς προορισμούς. Μετέωρα, Πάτμο, παντού είχε πάει, τα ήξερε καλύτερα από μένα απ΄ ότι διαπίστωσα.  
Φαντάζομαι δεν είδε κάποια διαφημιστική καμπάνια αλλά από μόνος του, έψαξε αυτό που τον ενδιέφερε, το βρήκε και μας επισκέφθηκε. Απ΄ ότι ξέρω οι Ρώσοι είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος λαός και τέτοια προσκυνήματα τους αρέσει να επισκέπτονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν μάλιστα το συνδυάσουμε με το Spa που τους χειμερινούς μήνες είναι σε ημί λειτουργία, μπορούμε κάλλιστα να δώσουμε αυτό που λείπει στον τόπο μας. Το ξύπνημα από τη χειμερία νάρκη.
Αυτό όμως προϋποθέτει διευκολύνσεις, υποδομές, παροχές και κυρίως επαγγελματισμό.
Λέω κυρίως επαγγελματισμό, γιατί θα πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν είμαστε οι μοναδικοί και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οι επιλογές πολλές και όποιος δεν εναρμονίζεται επαγγελματικά με ό,τι καταπιάνεται είναι καταδικασμένος.
Άλλο παράδειγμα. Ο Θάνος είναι ένας άνθρωπος με τουριστικό γραφείο. Με πολύ ψάξιμο και αναμονή τον εντόπισα. Αυτός ο άνθρωπος τι έκανε!
Διοργάνωνε προσκυνηματικές εκδρομές αλλά και επίσκεψη στο Spa από Πειραιά και Αθήνα. Ο άνθρωπος μας βρήκε αντί να τον βρούμε. Αντί να τον παροτρύνουμε να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξεκίνησε ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ και να τον συνδράμουμε οικονομικά, τον αφήσαμε να εγκαταλείψει αυτό το έργο προς τον τόπο μας.
Σταμάτησαν οι εκδρομές προς τον Άγιο Πατάπιο και Προφήτη Ηλία. Ο άνθρωπος είχε  ένα Λουτρακιώτη φίλο του ο οποίος μετά τη λειτουργία από τον Άγιο Πατάπιο πήγαιναν για μια μικρή ξενάγηση στο Ηραίον. Είχα πει στον κοινό φίλο μας να βοηθήσω όσο μπορώ αφιλοκερδώς στη ξενάγηση στο Ηραίον  μιας και ήξερα πιο πολλά από αυτόν.
Δεν θεώρησαν αναγκαίο να πουν περισσότερα πράγματα για τον συγκεκριμένο τόπο αφού αυτά που έλεγαν τους κάλυπταν.
Ο Θάνος λοιπόν μου μίλησε για τον αντί επαγγελματισμό  που επικρατεί στην περιοχή της Βουλιαγμένης.
-Πήγα τους προσκυνητές να φάνε σε μαγαζί στη Βουλιαγμένη και οι τιμές ήταν απαγορευτικές. Οπότε μιας και το βάρος έπεφτε πάνω μου γιατί εγώ πρότεινα να φάνε εκεί, πιθανών να νόμιζαν πως ήταν και προμήθεια για μένα, αποφάσισα να τους φέρνω Λουτράκι και να τους λέω.
-Πηγαίνετε όπου θέλετε να φάτε και τάδε ώρα φεύγουμε.
Χειμώνα καιρό να φέρνεις 50 άτομα και να κοιτούν οι επαγγελματίες πώς να κάνουν τους ανθρώπους να μην ξαναπατήσουν στα μαγαζιά τους! Αυτό είναι ανήκουστο.
Τον ρώτησα αν γνωρίζει και αν πήγαινε τους προσκυνητές για επίσκεψη στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα. Ένα ναό με ιστορική σημασία. Το  αγνοούσε. Κρίμα!  
Γιατί όχι με μια καλή επισκευή του δρόμου για το Μαλαγάρι μπορούμε να προτείνουμε και τη μονή του Αγίου Νικολάου. Άλλο βυζαντινό εκκλησάκι με τις μοναδικές τοιχογραφίες και την ιστορία του!
Τον Μάη Θανάση πάλι στα Πίσια! Τον αναστηλώσαμε και αυτόν και τον παρατήσαμε κλειδωμένο.         
Με μια καλή οργάνωση όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν σε ένα πακέτο επισκευών, αξιοποίησης και ανάδειξης των ήδη υπαρχόντων υποδομών και να αποτελέσουν πόλο έλξης των πιστών ανά τον κόσμο. Καληνύχτα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη μου δίνεις ψάρια…

Ο Κιμ της καρδιάς μας!

Στη ν¨δημοκρατία¨ δεν υπάρχουν αδιέξοδα...